Top of this page
Go to content »

Volunteer at work in the class

Volunteer at work in the class.

Vrijwilligers

Hoe kom je in kontakt met SOID ?

Als je als vrijwilliger wil werken stuur dan alsjeblieft een email naar SOID’s directeur Sok Vanna. Hij zal er dan zo spoedig mogelijk bij jou op terugkomen.

Waarom hebben we vrijwilligers nodig ?

Ons schoolproject geeft kinderen een kans om aan een zwart gat van armoede te ontsnappen door Engels te leren. In Cambodja is er een enorme afstand tussen rijk en arm en ondanks de recente opbloei van het toerisme blijven veel laag opgeleide mensen vastzitten in de armoede. Door kinderen Engels te leren hopen we dat ze hun kans op een fatsoenlijk bestaan zullen vergroten en dat ze beter werk krijgen dan hun ouders, waarvan vele landarbeider of werkloos zijn. Je hebt misschien gehoord van Angkor Wat, een plek die op de werelderfgoedlijst staat en die jaarlijks ongeveer een miljoen bezoekers trekt. Nou, onze school ligt 5 kilometer van deze bezienswaardigheid vandaan. Siem Reap, de stad waarin SOID zit, is in de afgelopen tien jaar aardig volgebouwd met 5-sterren hotels omdat er steeds meer buitenlandse toeristen de stad bezoeken. Sommige luxe kamers kosten zo’n Euro 1500 per nacht! In het nabije dorp Veal, waar onze school ligt, is het gemiddelde inkomen van de kostwinner zo’n 1-1,5 Euro per dag. Met andere woorden, het vele geld dat in deze hotels wordt uitgegeven bereikt de mensen aan de onderkant van de inkomensladder niet. We hebben jou nodig om deze kinderen Engels te leren zodat ze een betere toekomst krijgen in de toerisme-sector. Onze kinderen maken graag plezier, maar ze zijn er ook op uit om dingen te leren. We hebben in 2006 een volledig gratis school opgezet voor meer dan honderd kinderen van Veal Village. Voor velen van hen is het de enige school waar ze ooit naar toe zullen gaan. We geven les in Engels, rekenen en Khmer (Cambodjaans) en we willen graag minstens één Engels sprekende vrijwilliger in elk van de drie klassen hebben omdat de kwaliteit van het onderwijs sterk verbetert als mensen die goed Engels spreken samenwerken met onze onderwijzers. We hebben op school vijf medewerkers: drie onderwijzers voor de verschillende leeftijdsgroepen van 4-16 jaar, een onderwijzeres voor computer- en naailes en een assistent directeur van de school.

Wat doe je als vrijwilliger ?

De kinderen zullen er evenveel uithalen als jij erin steekt en dat geldt ook voor jou zelf! Vertel de kinderen over jezelf en over je leven thuis. Plan lessen met de onderwijzers en help hen bij de uitvoering ervan. Of plan voor een deel lessen waarin jij zelf het voortouw wil nemen en laat de onderwijzers jou helpen. Bedenk spellen, wedstrijdjes en toetsen om ze aan te sporen om met plezier te leren en meet de vorderingen van de kinderen. Zet aktiviteiten op op het gebied van kunstvaardigheid, handvaardigheid en sport of help daarbij. Hou je met de kinderen bezig tijdens speeltijd.

Over welke vaardigheden moet je beschikken ?

Je hoeft geen onderwijzer te zijn of onderwijservaring te hebben, als je het maar leuk vindt om voor een groep kinderen te staan en je met hen bezig te houden. Je zult er niet alleen voor staan, je zult als team met een vaste onderwijzer werken die voor de discipline zal zorgen en die zal vertalen om de kinderen te helpen om het te begrijpen. Natuurlijk moet je vloeiend Engels spreken, maar je hoeft niet uit een Engels-sprekend land afkomstig te zijn – als je maar behoorlijk Engels spreekt en vertrouwen hebt in je vaardigheden op het gebied van de Engelse taal. Een sterk accent hoeft niet noodzakelijkerwijs een probleem te zijn – als de kinderen gids voor toeristen willen worden of in hotels willen werken dan zullen ze allerlei sterke accenten moeten begrijpen! Je zult een beetje tegen de warmte moeten kunnen – check de weerstatistieken voor het betreffende seizoen – en in staat moeten zijn om tamelijk lang te staan.

“Onderwijs is de beste oudedagvoorziening.”

Aristoteles (384 v Chr – 322 v Chr), uit Diogenes Laertius, Levens van Eminente Filosofen